Osmanlı'da iş ilanları
Çağımızın en büyük sorunudur işsizlik ve iş aramak için ilk yaptığımız şey gazetelerin seri ilan sayfalarına bakmaktır. Hiç düşündünüz mü Osmanlı’da ilk iş ilanları nasıl verilirdi?
KUL KAYNAKLARI
• Konusunda ihtisas sahibi en az iki yıl deneyimli tecrübeli devşirmeciler aranmaktadır.
• Kumpanyamıza kadın kılığına girecek çengilere ihtiyaç vardır. İlgilenenlere önemle duyurulur.
• Fantezileri arasında mürekkep yalamak olan mürebbiyeler aranmaktadır.
• Sadrazamın soluna yumurtacı başı aranmaktadır.
• Yeniçeri ocağına yeni bir çeri aranmaktadır. Müracaat içeri.
• Padişah kimi gözetliyor adlı yarışmaya katılacak cariye adayları aranmaktadır. Müracaat Harem Daire Başkanlığı.
• Saray-ı hümayun kulla ilişkiler bölümünde çalışacak efendimizin gözü kulağı olacak kulla ilşkicibaşı aranmaktadır.
• Padişah efendimize acil macuncubaşı aranmaktadır.
• Vaka-i vakvakiye olayını bastıracak KAZaskerler aranıyor.
• Dördüncü cariye aranıyor.
• Hudutta bulunan derelere, konuya vakıf icabında kendi kararlarını verecek kefere kılıcından korkmayan derebeyleri alınacaktır.
• Mehter marşını adam gibi düzenleyecek ritmi düzgün düzenleyemezse kellesini teminat olarak gösterecek mehterenbaşı aranıyor.
• Atım ve silahım mevcut delikanlı bir sipahiyim. Boyu boyuma huyu huyuma uygun bir avrat arıyorum "At avrat silahı" tamamlayıp daha okeye döneceğim
• Börtü Böcek-i Hayvanat bahçesine aslan terbiyecisi aranıyor. Müracaat Aziz Yıldırım Hazretleri.
ZAYİ
• Bizans keferesinden aldığım ganimeti kaybettim. Üzerinde padişah efendimizin hükmü bulunmamaktadır.
KINAMA
• Hakkımızda Katerina’yı götürdü dedikodusunu çıkaranları esefle kınıyorum.
İLİŞKİ KESME
• İşyerimizde huzursuzluk çıkaran Karagöz ve Hacivat adlı mukallitlerin bizimle ilişkisi kesilmiştir. (Selimiye İnşaat)
REKLAMALAR
• Diş mütehassıslarının tavsiyesi Zipana misvak hem macun hem fırça hem de kürdan üç etkil yeni formülü ile padişah efendimizin tüm kullarına.
• Üfürükte bahar kampanyası. Papaz büyüsü yaptırana koca bağlama bedava.
• Ulaksel hizmetinizde tüm ulaklarınız Selahattin adlı ulağımızla bir haftada teslim.
• Kösem Sultan Ağdası. Cillop gibi bacaklarınızla kumanızı çatlatın.
• Bu kıspet her babayiğide kısmet olmaz. Kırkpınar kıspetleri.
• İmaj hiçbir şeydir kımız her şey. Kımız bu kapağın altında Enfes Pilsen.
• Kuş uçmuyor kervan geçmiyor diyorsanız bu padişah macununu denememişsinizdir. Padişah macunu tüm nalburiyelerede.
VERİLMİŞ SADAKAM VARMIŞ SİGORTASI
• Molla Hüsrev’den aldığım cariyem bozuk çıkmıştır. İade etmiş bulunmaktayım. Allahtan sigortası vardı.(Verilmiş Sadakam Varmış Sigortası) ablasını verdim kardeşini aldım.
• Sizin için umreden getirdiğim kutsal toprak sabunu. Ümre Şakir.